Boeken

Verschijnt in mei 2023 bij uitgeverij ElenA te Mechelen:

De slag bij Pavia in 1525 is een triomf voor keizer Karel en een mokerslag voor Frankrijk. Het nieuws slaat in als een ijzeren kanonskogel. Hoe stop je in godsnaam een eeuwenoude vete die nog maar eens bloedig escaleert?

Margareta van Oostenrijk, de tante van keizer Karel, vraagt het zich af. Louise van Savoie, de moeder van de Franse koning, nog meer. Het noodlijdende volk nog het allermeest.

Frankrijk wordt vernederd. Nieuwe veldslagen volgen, de halsstarrige vorsten dagen elkaar zelfs uit tot een zwaardduel. De keizer eist niet alleen de controle over Italië, ook het roemruchte Bourgondische hertogdom, door zijn voorvader Karel de Stoute gruwelijk verloren aan Frankrijk, wil hij terug. Met lede ogen kijken de twee dames de rampzalige situatie aan. Hun gedeisde stemmen laaien gaandeweg op tot een stoutmoedig damesvuur. Samen broeden ze op een geheim plan dat hun vorsten en de wereld zal verbluffen.

“Zo zitten wij daar tegenover elkaar, zij onder een zwarte, ik onder een witte kap, als twee koninginnen op een schaakbord. Terwijl de koning niet verder dan een enkel vakje per keer kan schuiven, bestrijkt de koningin het complete speelveld. Horizontaal, verticaal, zelfs diagonaal kan zij elke afstand met een enkele zet overbruggen. Misschien net daarom is de koningin in het schaakspel zoveel beweeglijkheid gegund, omdat ze veel beter dan mannen in staat is tot een meesterzet.”

Hendrik Duron brengt in deze historische roman een unieke episode uit de Europese geschiedenis weer tot leven. In de door mannen gedomineerde, gewelddadige middeleeuwen slaagden twee vrouwen erin om op het hoogste niveau even het roer in handen te nemen. Hun verhaal is een ongezien precedent, weggemoffeld tussen de plooien van de geschiedenis. Wat zou er gebeuren als de grote wereldconflicten door vrouwen werden beredderd? Die vraag weerklinkt met de brandhaarden van vandaag actueler dan ooit.

Verkrijgbaar bij de betere boekhandel. ISBN 9789464664416.

%d bloggers liken dit: